اماکن دیدنی تبریز

اماکن دیدنی تبریز

گوی مچید ( مسجد کبود)

گوی مچید یا مسجد کبود از نمونه‌های منحصر به‌ فرد معماری کهن آذربایجان و تنها بنایی است که از دورە‌ی فرمانروایی قراقویونلوها در پایتخت شان تبریز، باقی مانده است. 
بارزترین ویژگی گوی مچید و شهرت وافر آن با معماری ویژه تلفيقی و اعـجاب‌انگيزش بيشتر به دلیل کاشی‌کاری معرق و تلفيق آجر و کاشی، اجرای نقوش پرکار و در حد اعجاز و گنبد بزرگ بدون ستون آن است.
گوی مچید در اصل، عضوی از یک مجموعۀ معماری بزرگتر به نام “مجموعۀ مظفریه” بود. این مجموعه عبارت بود از مسجد و خانقاه و صحن و کتابخانه و جز آن که اکنون از آن همه، تنها ویرانه‌های مسجدی به نام مسجد کبود بازمانده است. به این بناها که معماری اصیل خاصی را به نمایش گذاشته اند برخی منابع تاریخی، مظفریه نیز می‌گفتند.

بارزترین ویژگی گوی مچید و شهرت وافر آن با معماری ویژه تلفيقی و اعـجاب‌انگيزش بيشتر به دلیل کاشی‌کاری معرق و تلفيق آجر و کاشی، اجرای نقوش پرکار و در حد اعجاز و گنبد بزرگ بدون ستون آن است.

تاریخچه

طبق اطلاعات مندرج در کتیبه‌ی سر در ورودی گوی مچید، تاریخ ساخت آن به سال ۸۷۰ هجری قمری برمی‌گردد. همچنین به استناد کتیبه‌ی مذکور، این بنا در دورە‌ی حکمرانی ابوالمظفر جهانشاه قراقویونلو ساخته شده است. در متن کتيبه برجسته سردرب باشکوه و پر نقش و نگار آن، عمارت مظفریه و نيز نام نعمت االله بن محمد البواب، خطاط و طراح نقوش که از هنرمندان برجسته خوشنویسی آذربایجان بوده، درج شده است. نام جهانشاه نیز در کتيبه بالای درب ورودی نقش بسته که قبلا روکش طلایی داشته است. زلزله سال ۱۱۵۸ شمسی (۱۷۸۰ میلادی) آسیب فراوانی به مسجد وارد کرد و در اثر آن گنبدهای مسجد فرو ریخت. مرمت و بازسازی مسجد به منظور حفاظت و تعمیر بخش‌های باقی‌مانده شامل طاق‌ها و پایه‌ها از سال ۱۳۱۸ آغاز شد و در ۱۳۵۵ کارهای ساختمانی آن به اتمام رسید. بازسازی گنبد اصلی توسط مرحوم استاد رضا معماران انجام گرفته است و بازسازی کاشی‌کاری داخلی و خارجی هنوز ادامه دارد.

موقعیت جغرافیایی

مسجد کبود از آثار ابوالمظفر جهانشاه بن قرایوسف از سلسله ترکمانان قراقویونلو، مقتدرترین حکمران سلسله مذکور است که در سال ۸۷۰ هجری قمری به همت و نظارت جان بیگم خاتون، همسر وی و به نقلی صالحه دخترش ساخته شده است. این شاهکار معماری دوره قراقویونلوها در خیابان امام خمینی، روبروی کوچه صدر، جنب پارک خاقانی شهر تبریز واقع شده است.
 
قیمت ورودیه : 4000 تومان و برای گردشگران خارجی 30000 تومان
ساعات بازدید : 8 - 14:30 ظهر
تلفن : 04135257469
بهترین وسیله برای رفتن به موزه مترو، تاکسی و ایستگاه بی آرتی است. بعد از میدان ساعت و عمارت زیبای شهرداری، به ایستگاه موزه می‌رسید.

در کنار بازدید از مسجد کبود می توانید از موزه آذربایجان، میدان ساعت و موزه عصرآهن که در نزدیکی موزه قرار دارند، دیدن کنید.

محتوا

عضویت در خبرنامه

جدید خبرها و محتوا و پیشنهادات ویژه را در ایمیل خود بخوانید

محبوب ترین مطالب

اطلاعات تبریز

تبريز به گواه تاريخ، شهري با قدمت بيش از چهارهزار ساله مهد تمدن و شهرنشيني و مرکز مبادلات تجاري و بازرگاني در شنالغرب ايران هست. اطلاعات تبریز سعی دارد با شناساندن تبريز به هموطنان در داخل و خارج از کشور، بتواند خدمتي به اين شهر و همشهريانش داشته باشد.

تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به اطلاعات تبریز می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است. طراحی و تولید توسط web Yazilim